Στέγη αγάπης και προσφοράς

Μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή των αδελφών Κωνσταντίνου & Ματθαίου Τσαχουρίδη και με φιλική συμμετοχή τής Αρετής Κετιμέ, διοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος αλλά και το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, στις 9:30 το βράδυ, στο γήπεδο του Πιερικού.

Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης αλλά και Αρετή Κετιμέ έρχονται αυτό το καλοκαίριμε δοξάρι και φωνή να παίξουν και να τραγουδήσουν ό,τι καινούριο

και ό,τι παλιό τούς αγγίζει... Ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος, ανταμώνουν με σπουδαίους συνθέτες, συνομιλούν με την ελληνική μουσική παράδοση με τρόπο μοναδικό και «παντρεύουν μουσικές τού κόσμου από έρωτα και όχι από προξενιό»! Πρόκειται για μια μοναδική ροή ρεπερτορίου και μια ομάδα επτά εξαιρετικών καλλιτεχνών που συνθέτουν μια από τις πιο δεμένες μουσικές ομάδες τής χώρας, μια ομάδα καλλιτεχνών που είναι ικανή να εκπλήξει, να πλημμυρίσει μελωδίες και να ξεσηκώσει ψυχές!

Το εισιτήριο είναι 10 ευρώ ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, ένα ίδρυμα το οποίο, εν μέσω κρίσης, αναζητά πόρους για να ενισχύσει τη λειτουργία του.

 

Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο - Δωρητές

Εξήντα ένα χρόνια σημαντικής προσφοράς και πραγματικής αγάπης συμπληρώνει φέτος το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο τής Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Είναι κατασκευασμένο σ’ ένα ύψωμα, στη θέση «Προσήλιο» ΣΒορώνου Δ.Κατερίνης, μαζί με τα Εκκλησιαστικά Συσσίτια για Απόρους «Ο Άρτος ο Επιούσιος», μαζί με την Ιερατική Σχολή Δεύτερης Ευκαιρίας. Και στο κέντρο αυτών των κτιριακών συγκροτημάτων δεσπόζει ο Ναός τής Αγίας Σοφίας.

Κάθε ένα από αυτά τα ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως που βρίσκονται στο «Προσήλιο» ΣΒορώνου, έχει τη δική του ιστορία και προσφορά, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Η Ιερατική Σχολή (Δεύτερης Ευκαιρίας) έχει μια πολύχρονη και μεγάλη προσφορά στην εκκλησιαστική παιδεία και στη στελέχωση της Εκκλησίας με Κληρικούς. Τα Εκκλησιαστικά Συσσίτια για Απόρους «Ο Άρτος ο Επιούσιος», είναι μια νεότερη δομή Αγάπης που όμως έχει στηρίξει, μέχρι σήμερα, εκατοντάδες φτωχούς συμπολίτες μας. Και το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο έχει προσφέρει, εδώ και 61 χρόνια, πλούσια αγάπη και μεγάλη ζεστασιά σε εκατοντάδες ηλικιωμένες γυναίκες.

Τα εν λόγω Εκκλησιαστικά Ιδρύματα ως κτιριακά συγκροτήματα ανηγέρθησαν σε αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 20 στρεμμάτων το οποίο δωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη το 1955 από τις οικογένειες Δημητρίου Χαλκίδη τού Κυριάκου,

Παύλου Αμανατίδη τού Νικολάου,

Γεωργίου Αμανατίδη τού Νικολάου,

Θεοδώρου Αμανατίδη τού Νικολάου,

Σουμελάς Αμανατίδου - χήρας Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνου Μανουσαρίδη τού Γεωργίου,

Χαράλαμπου Μανουσαρίδη τού Ευσταθίου,

Θεόδωρου Τρελλόπουλου τού Μουράτιου,

Ιωάννη Πουρσανίδη τού Γεωργίου,

Θεοχάρη Χατζηπαναγιώτη τού Χαράλαμπου,

Νικολάου Ζουγκουρίδη τού Αριστείδη,

Κυριακής Ηλιάδου - χήρας Γεωργίου και Εμμανουήλ Ηλιάδη τού Γεωργίου.

 

Εξήντα ενα χρονιά προσφοράς και αγάπης

Το 1955 ιδρύθηκε και άρχισε η ανέγερση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου υπό του Μακαριστού Μητροπολίτη Βαρνάβα, ανακαινίστηκε δε και εξοπλίστηκε αρχιερατεύοντος του Μητροπολίτη Αγαθονίκου «φιλοτιμώ συνεργία Αρχιμανδρίτου Βαρνάβα Αεοντιάδη, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μπιλιάγκα, Ιωάννου Πουλατσίδη και μελών τού Δ.Σ. τη προθύμω συνδρομή των Ιερών Ναών και του Χριστεπωνύμου Πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως εν έτεσι 2012 - 2014», όπως αναφέρεται σε εκεί μαρμάρινη πλάκα.

Σημερινός Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου είναι ο ΣεΒασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος. Από τον Σεπτέμβριο του 2014, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής είναι ο Αιδεσιμότατος π. Αθανάσιος Τσαρούχας. Υποδιευθυντής είναι ο κ. Ιωάννης Πουλατσίδης. Το Διοικητικό Συμβούλιο πλαισιώνουν και δύο λαϊκοί.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, Υποδιευθυντής ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο οποίος, όπως αναφέρει ο π. Αθανάσιος Τσαρούχας, «είχε φέρει σε πέρας το πρόγραμμα της αναβάθμισης του χώρου» σε συνεργασία με την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Κι όπως τονίζει ο π. Αθανάσιος, το έργο λειτουργίας και αναβάθμισης του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου συνεχίζεται «με την ευλογία τού Σεβασμιοτάτου κ. Γεωργίου». Προσθέτει δε ότι τον Νοέμβριο του 2014 «προχωρήσαμε και μπορέσαμε να λάβουμε την άδεια λειτουργίας τού ιδρύματος».

 

 

Στελέχη, Εξωτερικοί Συνεργάτες και Εθελοντές

Αυτή τη στιγμή το ίδρυμα διαθέτει 15 στελέχη και κάμποσους εξωτερικούς συνεργάτες και εθελοντές. Συγκεκριμένα, διαθέτει τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή που είναι και ο λογιστής, 5 νοσηλευτές, 4 καθαρίστριες, 2 μαγείρισσες, 2 τραπεζοκόμους, υπάρχει συνεργασία με μια ψυχολόγο, υπάρχει όμως και ψυχίατρος ως εξωτερικός συνεργάτης. Επιπλέον δε, προσφέρουν υπηρεσίες και άλλοι 15 συνεργάτες ιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, οι περισσότεροι των οποίων συνεργάζονται αφιλοκερδώς.

Τα τελευταία χρόνια, λέει ο π. Αθανασιος, το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο είχε την ευλογία να συνεργάζεται με τμήμα τού ΙΕΚ Κατερίνης, όπου οι σπουδαστές έρχονταν στο ίδρυμα προκειμένου να πάρουν την εμπειρία, να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στη μαγειρική. Η πρακτική αλλά και το μάθημα γινόταν μαζί με τους εκπαιδευτές τού ΙΕΚ. Την όλη προσπάθεια στήριξε ο ΣεΒασμιότατος κ. Γεώργιος.

Στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο φιλοξενούνται σήμερα 24 γερόντισσες οι οποίες απολαμβάνουν τη φροντίδα και την ιδιαίτερη αγάπη όλου του προσωπικού, «ώστε να έχουν όσο το δυνατόν την καλύτερη δυνατή βιωτή», διότι, όπως τονίζει ο Διευθυντής τού Ιδρύματος, το οικογενειακό περιβάλλον δεν αντικαθίσταται.

Η ζωή στο Ίδρυμα

Η Διοίκηση φροντίζει ώστε και η επιλογή τού προσωπικού να είναι τέτοια προκειμένου να προσφέρει όχι απλά κάποιες υπηρεσίες στις γερόντισσες αλλά υπηρεσίες αγάπης. Στην αρχή, όταν έρχονται οι γερόντισσες, η προσαρμογή είναι δύσκολη, μετά όμως κοινωνικοποιούνται, μπαίνουν σε μια μικρή κοινωνία.

Κάποιες φορές μπορεί και να μαλώσουν μεταξύ τους, άλλες φορές θα τα βρούνε μεταξύ τους, κάποιες έχουν και προβλήματα άνοιας. Υπάρχει όμως υποστήριξη και από την ψυχολόγο και από τον ψυχίατρο, γι αυτό και οι γερόντισσες είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση, λέει ο π. Αθανάσιος. Κάποιες έχουν άλλα προβλήματα, στη συνέχεια προσαρμόζονται, βοηθιούνται και από πλευράς υγείας αλλά και από πλευράς συμβίωσης.

Κάποια γιαγιά, θυμάται ο Διευθυντής τού Ιδρύματος, όταν ήρθε στο Γηροκομείο, δεν μιλούσε. Τώρα όμως με την ιατρική στήριξη, την ψυχολογική και την ηθική, άρχισε να μιλάει, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γενικότερα, οι γιαγιάδες που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα, έχουν βοηθηθεί πολύ, έχουν κοινωνικοποιηθεί και έχουν μια δημιουργική δραστηριότητα σε πολλά επίπεδα.

Επίσης, το τμήμα αισθητικής τού ΙΕΚ έχει συμβάλλει σ' αυτή την κοινωνικοποίηση αφού ήρθε στο Γηροκομείο και έκανε περιποίηση στις γιαγιάδες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Γίνονται επισκέψεις από σχολεία, γίνονται και επισκέψεις από άλλους ανθρώπους, γενικά η τοπική κοινωνία στηρίζει την όλη προσπάθεια.

Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιερας Μητροπόλεως Κίτρους είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων γυναικών. Είναι μια μονάδα Αγάπης όπου, πέρα από το προσωπικό, βοηθά και ο Ερυθρός Σταυρός αλλά και Εθελοντές και Εθελόντριες. Για παράδειγμα, το μπάνιο των Γεροντισσών γίνεται με τη βοήθεια κυριών που προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες.

Όσο για τα ζητήματα υγείας, πέρα από τη φροντίδα των στελεχών τού Ιδρύματος, πέρα από τους γιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, το νοσοκομείο Κατερίνης συνδράμει στα δύσκολα περιστατικά.

 

 

Η παρουσία τής Εκκλησίας

Ακόμη, το γεγονός ότι υπάρχει στο Γηροκομείο ένας Κληρικός, αυτό βοηθάει πάρα πολύ στο να έχουν μια άλλη άποψη και αντίληψη για τη ζωή, λέει ο π. Αθανάσιος. Αισθάνονται, λέει, και μια ζεστασιά με την παρουσία ενός Ιερέως. Αυτές οι παλιές γυναίκες, οι γυναίκες αυτών των ηλικιών αγαπούν πολύ την Εκκλησία, αγαπούν τους Ιερείς, σέβονται την Ιεροσύνη.

Μας αναφέρει, μάλιστα, και ένα περιστατικό που συμβαίνει σχεδόν καθημερινά με μια κυρία, την κυρία Ζωή, η οποία πάσχει από άνοια. Ο π. Αθανάσιος, λοιπόν, όταν τη βλέπει, τη ρωτά:

-«Τι κάνετε, κ. Ζωή»;

Εκείνη, παίρνει την ευχή του και λέει:

-«Πάτερ, με ξέρετε»;

Αυτή την ερώτηση, μέσα στην άνοιά της, την επαναλαμβάνει πάντοτε... Της κάνει εντύπωση ότι ένας Ιερέας την προσφωνεί με το όνομά της...

Οι γερόντισσες, όσες μπορούν και όσο μπορούν, συμμετέχουν και στην εκκλησιαστική ζωή, στις Ιερές Ακολουθίες. Υπάρχει και Πνευματικός που εξομολογεί. «Είναι μια κατάσταση την οποία την είχαν ως βιωτή (προτού έρθουν στο Γηροκομείο), και τώρα τη συνεχίζουν», λέει ο Διευθυντής τού Ιδρύματος.

Ο π. Αθανάσιος, μιλώντας στην «ΕΠΤΑ» για το Ίδρυμα και για την παρουσία τής Εκκλησίας στη λειτουργία του, συνεχώς τονίζει ότι σήμερα το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο τής Ιεράς Μητροπόλεως πορεύεται Χάρις στο ενδιαφέρον, την αγάπη και την ευλογία τού Σεβασμιοτάτου κ. Γεωργίου.

Το Γηροκομείο παρατείνει τη «βιωτή» τους!

Οι δημοσιογράφοι τής Πιερίας θα θυμούνται ότι πριν από κάμποσα χρόνια ο ΣεΒασμιότατος κ. Αγαθόνικος μιλώντας τους για το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, έλεγε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που βρίσκονται στο ίδρυμα και οι οποίες αν ζούσαν στα σπίτια τους, μπορεί και να είχαν φύγει απ' αυτή τη ζωή. Αυτές οι γερόντισσες ζώντας στο Γηροκομείο και απολαμβάνοντας την αγάπη και τη στήριξη της Εκκλησίας, των στελεχών τού Γηροκομείου, των εθελοντών αλλά και της τοπικής κοινωνίας, η ζωή τους παρατείνεται.

Θυμίζοντας αυτό το γεγονός στον π. Αθανάσιο Τσαρούχα, εκείνος επιβεβαίωσε, λέγοντας: «Ναι, πράγματι, παρατείνεται κατά πολύ αυτή η βιωτή εδώ στο Γηροκομείο». Όπως είπε, η περιποίηση, η αγάπη και η πνευματική ζεστασιά που απολαμβάνουν οι γυναίκες αυτές είναι παράγοντες που παρατείνουν, κατά πολύ, τη βιωτή τους. 

Ακόμη, η γύρω φύση, με τον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη, βοηθά όχι μόνο τις γερόντισσες αλλά και το προσωπικό, ανεβάζει την ψυχολογία τους. Και πράγματι, από το Γηροκομείο μπορεί κανείς να δει τον Όλυμπο αλλά και το «βουνό των Μουσών», όπου η θέα είναι καταπληκτική.

Επιπλέον, όταν ανοίγει ο καιρός, η Διοίκηση του Γηροκομείου διοργανώνει εκδρομές και εξορμήσεις σε Μοναστήρια τής Πιερίας ενώ κάποια φορά υπήρξε και δυνατότητα φιλοξενίας σε παραλιακή τουριστική μονάδα. Εκεί στα Μοναστήρια οι γερόντισσες του Γηροκομείου αλλάζουν εικόνες και παραστάσεις, εκεί έχουν και τη δυνατότητα επικοινωνίας και με άλλους ανθρώπους.

Έτσι, με την ευλογία τής Εκκλησίας, με την αγάπη και τη φροντίδα των στελεχών καθώς και με την κατά καιρούς αλλαγή περιβάλλοντος, οι γυναίκες αυτές αισθάνονται χαρά, μπορεί να είναι χαρούμενες, μπορούν να νιώθουν ευτυχισμένες παρά το

γεγονός ότι ορισμένες δεν έχουν κανέναν στον κόσμο ενώ και δυο - τρεις από αυτές δεν παντρεύτηκαν, επομένως αυτό το ίδρυμα είναι ένα βάλσαμο γι αυτές.

 

 

Σημαντικό το κόστος λειτουργίας τού Ιδρύματος

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ι.Μ. Κίτρους έχει σημαντικό κόστος λειτουργίας, διότι έχει υπολογιστεί ότι για κάθε φιλοξενούμενη χρειάζονται, κάθε μήνα, περί τα 800 περίπου ευρώ. Πέρα από το φαγητό, είναι υψηλό το κόστος τής φαρμακευτικής κάλυψης, της κάλυψης υλικών, της κάλυψη υπολοίπων αναγκών κλπ. Και επειδή σήμερα υπάρχει και κρίση, τα χρήματα εξασφαλίζονται με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία.

Απ' την άλλη πλευρά, οι συντάξεις αρκετών κυριών είναι χαμηλές ή κάποιων άλλων είναι μηδαμινές. Επομένως, η Ιερά Μητρόπολη πρέπει, κάθε μήνα, να συγκεντρώνει περίπου 500 ευρώ για κάθε φιλοξενούμενη, υπόθεση όμως πολύ δύσκολη, γι αυτό και αναζητούνται πόροι από παντού. Για παράδειγμα, το ποσό που συγκεντρώθηκε από τα Ευχέλαια τα οποία έγιναν τη Μεγάλη Σαρακοστή, συνεισφέρει σ' αυτή την υπόθεση.

Η συναυλία τής 18ης Ιουλίου

Στην προσπάθεια εξεύρεσης νέων πόρων για τη λειτουργία τού Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, όπως προαναφέρθηκε, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και το Ίδρυμα διοργανώνουν

συναυλία, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, στις 9:30 το βράδυ, στο γήπεδο του Πιερικού. «Γι αυτό και ζητούμε τη συμπαράσταση του κόσμου σ' αυτή την εκδήλωση», είπε, κλείνοντας τη συζήτηση, ο Αντιπρόεδρος και Διευθυντής τού Εκκλησιαστικού Γηροκομείου τής Ι.Μ. Κίτρους, π. Αθανάσιος Τσαρούχας.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης με τη φιλική συμμετοχή τής Αρετής Κετιμέ. Το εισιτήριο είναι 10 ευρώ ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου.

Παίζουν οι Μουσικοί Αντώνης Σαρακατσιάνος (πιάνο, πλήκτρα), Αθανάσιος Σωτηριάδης (πλήκτρα), Γεώργιος Σκηπητάρης (καβάλ, κλαρίνο), Ιωάννης Πούλιος (κιθάρες, λαούτο), Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (κρουστά), Γεώργιος Κορτσινίδης (τύμπανα, ποντιακό νταούλι), Κώστας Στιλπνόπουλος (ηλεκτρικό κόντρα μπάσο & μπάσο), Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Προπώληση εισιτηρίων - Χορηγοί

Πληροφορίες: Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος 23510-30 074.

Προπώληση εισιτηρίων: Ιερά Μητρόπολη Κίτρους - Περίπτερο στην Πλατεία Ελευθερίας.

Μέγας Χορηγός: Φυσικό Μεταλλικό Νερό

Χορηγοί: “Μαζί.,.με ψυχή!”